Carpe diem (Chwytaj dzien)

Nie jestes SAM !!!

  • Nie jesteś zalogowany.

#1 2016-03-29

tester
Zaawansowany uzytkownik
Zarejestrowany: 2016-03-29
Posty: 35
Reputacja :  [+ 4/ -0 ]

Prośba o interpretację wyników

Wiek: 30 lat (nieszczepiony)
Wyniki wyszły mi zupełnie przypadkiem (nie miałem żadnych dolegliwości, wszystkie wyniki w normie), gdy miałem zostać dawcą szpiku.
HbsAg +
AntyHbs -
AntyHbc (total) +
AntyHbe +

ALT 28 (przy normie 0-50), miesiąc temu też 28, 5 lat temu ALT 33 przy normie 0-45
ALP 83 (przy normie 30-120)
AFP 8,6 przy normie (1-8,8)

Badanie USG jamy brzusznej OK (sprzed miesiąca - robiłem bo miałem tej zimy niewyjaśnione infekcje żołądkowe po 1-2 dni z lekką gorączką) - wątroba niepowiększona, brzeg ostry, miąższ o prawidłowej echogeniczności.
Za tydzień mam elastografię SWE wątroby oraz zrobię w tym tygodniu HBV DNA i HbsAg ilościowo - pytanie, czy jeśli na USG wątroba miała prawidłową echogeniczność to elastografia możę wykazać np. F3 albo F4?
Nie powiem - jestem trochę przerażony tym co do tej pory wyczytałem.
Co do źródeł zakażenia - w dzieciństwie zaraz po urodzeniu byłem chwilę w szpitalu, w ostatnich latach też sporo możliwych źródeł - usuwana ósemka kilka lat temu, w zeszłym roku 2 drobne zabiegi, regularne wizyty u stomatologa na leczeniu kanałowym + ortodonta co 2 miesiące, gdzie często mam pocięte policzki po wizycie.

Byłem na wizycie u hepatologa prywatnie i usłyszałem, że skoro mam AntyHbe to już na pewno jest to etap przewlekły (szczególnie, żę ALT w normie) - czy jest jakiś cień szansy, że to końcówka etapu ostrego?
Moja żona zrobiła test na HbsAg i wyszedł jej ujemy (teraz zrobi antyHbc i antyHbs a potem szczepienie) - w ciąży ok 4 lat temu miała robione badanie i też było HbsAg ujemne - czy możliwe, że się ode mnie nie zaraziła skoro przez rok intensywnie staraliśmy się o dziecko?

Ostatnio edytowany przez tester (2016-03-29 )

Offline

 

#2 2016-03-29

ozi
Weteran
Zarejestrowany: 2014-06-21
Posty: 768
Reputacja :  [+ 26/ -18 ]

Re: Prośba o interpretację wyników

Jak masz niską wiremię to raczej zjawiska losowe z zakażeniem kogoś. Widzę, że temacie jesteś w miarę rozeznany to najważniejsze badanie póki co to HBV-DNA ilościowe. Co dalej to się okaże.  USG to tylko Ci powie czy nie masz raka wątroby, jakiś guzów itd. Nic nie powie o zwłóknieniu, więc elastografię wypada zrobić.  Prz F3 i F4 raczej transminazy nie będą w normach. Masz pewnie F0 albo F0/F1 albo F2 max.
AFP się nie przejmuj. To bardzo niedokładny marker.
Na 99,9% masz przewlekłe niestety.  Jak masz możliwość to też zrób HBsAg ilościowy.
Żona jak nie szczepiona to zaszczepić jak najszybciej.

Gdzie się zakaziłeś już nie ma najmniejszego sensu tym głowy zawracać. Też jesteś z lat 80 a wtedy dużo się działo.

Ostatnio edytowany przez ozi (2016-03-29 )

Offline

 

#3 2016-03-29

Bogusia
Weteran
Zarejestrowany: 2012-01-10
Posty: 2435
Reputacja :  [+ 68/ -2 ]

Re: Prośba o interpretację wyników

Witaj na forum.

"czy jest jakiś cień szansy, że to końcówka etapu ostrego? "
Masz  wyrobione przeciwciała HBeAg-bardzo wątpię.

"czy możliwe, że się ode mnie nie zaraziła skoro przez rok intensywnie staraliśmy się o dziecko?"
Możliwe.

"czy jeśli na USG wątroba miała prawidłową echogeniczność to elastografia możę wykazać np. F3 albo F4? "
USG nie  jest badaniem do określania stopnia uszkodzenia wątroby.
Oczywiście, gdy mamy do czynienia z marskością, to najczęściej towarzyszą dodatkowe objawy widoczne na USG ale uszkodzenie średniego stopnia może wcale nie być widoczne na badaniu USG.


Najpiękniejszych rzeczy na świecie, nie można ani zobaczyć ani dotknąć.Trzeba je poczuć sercem -Helen Keller

Offline

 

#4 2016-03-31

tester
Zaawansowany uzytkownik
Zarejestrowany: 2016-03-29
Posty: 35
Reputacja :  [+ 4/ -0 ]

Re: Prośba o interpretację wyników

Dziękuję za odpowiedzi.
Teraz dalsze pytania - załóżmy optymistycznie, że przez jakiś czas nie muszę się leczyć, potem - pesymistycznie - że jestem leczony nieskutecznie interferonem i przechodzę na analogi. Co dalej? Biorę te analogi do końca życia? A jeśli działają (tzn ograniczają wiremię) to mogę z tym żyć normalnie jak cukrzyk przyjmujący insulinę i dożyć powiedzmy tej emerytury? Jak to wygląda w praktyce, bo statystyki jeśli są to pewnie jakieś stare i przeważnie widzę, że gdzieś z Azji?

Offline

 

#5 2016-03-31

ozi
Weteran
Zarejestrowany: 2014-06-21
Posty: 768
Reputacja :  [+ 26/ -18 ]

Re: Prośba o interpretację wyników

Tak, analog możesz traktować jak bycie cukrzykiem.

Offline

 

#6 2016-03-31

sorte
Weteran
Zarejestrowany: 2015-02-03
Posty: 1272
Reputacja :  [+ 38/ -2 ]

Re: Prośba o interpretację wyników

Statystyki z Azji są o wiele gorsze niż te dla białych ludzi, to kwestia ich genetyki że mają więcej komplikacji, plus to często kraje trzeciego świata gdzie leczenia nie ma, wdrażane jest za późno lub jest prowadzone przestarzałymi metodami.
Analogu raczej nie będziesz brał do końca życia bo lepsze leki to kwestia paru lat, ostatnio badania ruszyły z kopyta, coraz więcej firm bierze się za hbv bo źródełko hcv wysycha i muszą w coś nowego inwestować img/smilies/wink

Ostatnio edytowany przez sorte (2016-03-31 )


"Pain is temporary. It may last a minute, or an hour, or a day, or a year, but eventually it will subside and something else will take its place. If I quit, however, it lasts forever."

Offline

 

#7 2016-03-31

tester
Zaawansowany uzytkownik
Zarejestrowany: 2016-03-29
Posty: 35
Reputacja :  [+ 4/ -0 ]

Re: Prośba o interpretację wyników

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi - dodały mi sporo otuchy. Wcześniej przeczytałem sporo postów, w tym niestety te nikolety i przez pierwszy tydzień myśli miałem takie, jak ona. Ale teraz po zagłębieniu się w temat i odpowiedziach bardziej rozeznanych w temacie jestem dobrej myśli.
Chciałem jeszcze zapytać jakiego lekarza polecacie w Trójmieście? Na razie byłem u dr Szydzik i od niej dostałem skierowanie do szpitala na lipiec. Teraz robię prywatnie badania, żeby nie czekać 3 miesiące w niepewności.

Offline

 

#8 2016-03-31

Bogusia
Weteran
Zarejestrowany: 2012-01-10
Posty: 2435
Reputacja :  [+ 68/ -2 ]

Re: Prośba o interpretację wyników

Obiło mi się o uszy nazwisko Radowska (dr.)
Ale zapytam zaraz na innym forum i napiszę więcej.

Ostatnio edytowany przez Bogusia (2016-03-31 )


Najpiękniejszych rzeczy na świecie, nie można ani zobaczyć ani dotknąć.Trzeba je poczuć sercem -Helen Keller

Offline

 

#9 2016-03-31

Bogusia
Weteran
Zarejestrowany: 2012-01-10
Posty: 2435
Reputacja :  [+ 68/ -2 ]

Re: Prośba o interpretację wyników

Najczęściej, na forum HCV (i HBV też), przewija się nazwisko  Piotr Stalke.
http://lifemedica.pl/lekarze/piotr-stalke/


Najpiękniejszych rzeczy na świecie, nie można ani zobaczyć ani dotknąć.Trzeba je poczuć sercem -Helen Keller

Offline

 

#10 2016-03-31

Bogusia
Weteran
Zarejestrowany: 2012-01-10
Posty: 2435
Reputacja :  [+ 68/ -2 ]

Re: Prośba o interpretację wyników

W kolejnym mailu dostałam taką listę:
Dr P Stalke
Prof Sikorska
Dr Michalska


Najpiękniejszych rzeczy na świecie, nie można ani zobaczyć ani dotknąć.Trzeba je poczuć sercem -Helen Keller

Offline

 

#11 2016-03-31

nikoleta
Weteran
Zarejestrowany: 2014-01-22
Posty: 1344
Reputacja :  [+ 2/ -103 ]

Ostrzeżenia: 6

Re: Prośba o interpretację wyników

sorte dasz namiary na te firmy ktore biora sie za hbv ? poczytalabym

Offline

 

#12 2016-03-31

sorte
Weteran
Zarejestrowany: 2015-02-03
Posty: 1272
Reputacja :  [+ 38/ -2 ]

Re: Prośba o interpretację wyników

tu jest na bieżąco uaktualniana lista:

http://www.hepb.org/professionals/hbf_drug_watch.htm

Jakbym miał postawić pieniądze kto wygra ten wyścig to stawiałbym na Replicor img/smilies/smile


"Pain is temporary. It may last a minute, or an hour, or a day, or a year, but eventually it will subside and something else will take its place. If I quit, however, it lasts forever."

Offline

 

#13 2016-03-31

lenanika
Weteran
Zarejestrowany: 2014-06-01
Posty: 136
Reputacja :  [+ 1/ -0 ]

Re: Prośba o interpretację wyników

W Trójmieście jeszcze dr Lorenz jest chyba b. dobra. Ja osobiście dr Michalskiej boję się:) Surowa i krzyczała na mnie. Dr Stalke bardzo konkretny.

Offline

 

#14 2016-03-31

lenanika
Weteran
Zarejestrowany: 2014-06-01
Posty: 136
Reputacja :  [+ 1/ -0 ]

Re: Prośba o interpretację wyników

Ale po sprawiedliwości, dr Michalskiej nic zarzucić nie mogę; może po prostu na różnych falach...

Offline

 

#15 2016-04-04

tester
Zaawansowany uzytkownik
Zarejestrowany: 2016-03-29
Posty: 35
Reputacja :  [+ 4/ -0 ]

Re: Prośba o interpretację wyników

Niestety HbsAg ilościowy wyszedł mi bardzo duży  (co ciekawe na wynik czekałem mniej niż tydzień).
Wynik z synevo:
12000 Ie/ml
Jutro mam elastografie ale bardzo się martwię.

Ostatnio edytowany przez tester (2016-04-04 )

Offline

 

#16 2016-04-04

ozi
Weteran
Zarejestrowany: 2014-06-21
Posty: 768
Reputacja :  [+ 26/ -18 ]

Re: Prośba o interpretację wyników

Nie taki duży. Dużo to 40-60-100 tysięcy HBsAg ilościowy.  Masz ilość średnią, ani dużo ani mało. Interferonem tego nie zbijesz, za dużo, imho. 

Co z HBV-DNA? Nie masz zamiaru robić? To najważniejsze badanie jak na razie.

ps. HBsAg ilościowy przelicza się na kopie?

Offline

 

#17 2016-04-04

free_man
Moderator
Skąd: Silesia
Zarejestrowany: 2007-10-16
Posty: 473
Reputacja :  [+ 37/ -0 ]

Re: Prośba o interpretację wyników

Hej. Według mnie HBsAg się nie przelicza na kopie. Wynik jest w IE = IU.

Offline

 

#18 2016-04-04

ozi
Weteran
Zarejestrowany: 2014-06-21
Posty: 768
Reputacja :  [+ 26/ -18 ]

Re: Prośba o interpretację wyników

Po alacie widać, że raczej wiremię masz bardzo niską, strzelam poniżej 2000, a być może poniżej 1000. Trzeba zbadać to koniecznie.

Offline

 

#19 2016-04-04

tester
Zaawansowany uzytkownik
Zarejestrowany: 2016-03-29
Posty: 35
Reputacja :  [+ 4/ -0 ]

Re: Prośba o interpretację wyników

Przepraszam, nie wiedziałem ze się nie przelicza.  Zaraz zmienię posta.
Czekam na hbv dna. Robiłem tydzień temu, dziś tylko HbsAg się pojawiło.

Ostatnio edytowany przez tester (2016-04-04 )

Offline

 

#20 2016-04-04

free_man
Moderator
Skąd: Silesia
Zarejestrowany: 2007-10-16
Posty: 473
Reputacja :  [+ 37/ -0 ]

Re: Prośba o interpretację wyników

Jak będziesz miał wyniki pisz. A tymczasem się nie martw, będzie dobrze :-) Powodzenia jutro!

Offline

 

#21 2016-04-04

ozi
Weteran
Zarejestrowany: 2014-06-21
Posty: 768
Reputacja :  [+ 26/ -18 ]

Re: Prośba o interpretację wyników

Jak wiremia zrobiona to git. Widzę, że wziąłeś się za siebie. Prawdopodobnie nie będziesz leczony bo nie spełnisz żadnego warunku. I powinieneś z tego się cieszyć, im później leczenie tym lepiej dla Ciebie. Na razie nie ma leków na HBV, więc módl się żeby wiremia była poniżej 2000.

Offline

 

#22 2016-04-04

sorte
Weteran
Zarejestrowany: 2015-02-03
Posty: 1272
Reputacja :  [+ 38/ -2 ]

Re: Prośba o interpretację wyników

12.000 to wynik lekko poniżej średniej, szanse wyczyszczenia na interferonie nieduże ale zawsze jakieś są o ile będzie oczywiście potrzeba leczenia, czyli wysoka wiremia lub zwłóknienie.

Ostatnio edytowany przez sorte (2016-04-04 )


"Pain is temporary. It may last a minute, or an hour, or a day, or a year, but eventually it will subside and something else will take its place. If I quit, however, it lasts forever."

Offline

 

#23 2016-04-04

nikoleta
Weteran
Zarejestrowany: 2014-01-22
Posty: 1344
Reputacja :  [+ 2/ -103 ]

Ostrzeżenia: 6

Re: Prośba o interpretację wyników

Ozi weź nie badz prymitywnym ok, jak nie ma leków sa zbijają wiremię piszesz jak byś jakims profesorem byl a wg twojej wiedzy lek na hbsa to kwes tyg ia czasu ...
Robisz sie jakbyś tu rozumy pozjadał może idź za hepatologa znawca sie znalazł

Offline

 

#24 2016-04-04

ozi
Weteran
Zarejestrowany: 2014-06-21
Posty: 768
Reputacja :  [+ 26/ -18 ]

Re: Prośba o interpretację wyników

Bym coś napisał, ale trochę znając twój niezrównoważony stan psychiczny nie pociągnę tego dalej.

Jeszcze raz napiszę, nie ma leku na HBV.  Inerferon i analogi nukleozydowe zapobiegają tylko replikacji wirusa. Całą resztę odwala układ odpornościowy w mniejszym lub większym stopniu. To nie ma nijak w jakimś leczeniu i wyleczeniu strikte farmakologicznym. Wyleczalność przy interferonie i analogu to tylko zjawiska losowe. W totolotka też ktoś 6 wygrywa.

Jak wyjdzie Replicor to przyklasnę, że to już jest coś konkret przy leczeniu HBV. Raczej próbie. To niestety nadal będzie próba wyleczenia. Bo Replicor sam sobie nie poradzi z wirusem. On chyba w ogóle nie radzi sobie z DNA wirusa tylko umie usuwać antygen HBs. Samym wirusem musi się zająć albo interferon albo analog jakiś. Więc to musi być leczenie skojarzone.

Ostatnio edytowany przez ozi (2016-04-04 )

Offline

 

#25 2016-04-04

sorte
Weteran
Zarejestrowany: 2015-02-03
Posty: 1272
Reputacja :  [+ 38/ -2 ]

Re: Prośba o interpretację wyników

Replicor na razie był dłużej testowany w koinfekcji hbv/hdv, zbija on do niewykrywalnego lub prawie niewykrywalnego antygen HBs co spowodowało w większości przypadków niewykrywalne hdv rna, czyli można powiedzieć że hdv jest praktycznie wyleczalne, kwestia dodatkowych testów.

Co do hbv to niedługo powinny być wstępne wyników z testów replicor plus tdf/etv plus interferon ale nie wiem na jakim etapie jest ta próba i czy doszli już do inteferonu czy na razie pierwsze dwa leki jadą i jak będzie wiremia i hbs niewykrywalny to wtedy podkręcenie interferonem aż pokażą się przeciwciała anty-HBs.

Ostatnio edytowany przez sorte (2016-04-04 )


"Pain is temporary. It may last a minute, or an hour, or a day, or a year, but eventually it will subside and something else will take its place. If I quit, however, it lasts forever."

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo