Carpe diem (Chwytaj dzien)

Nie jestes SAM !!!

  • Nie jesteś zalogowany.

#1 2016-01-30

harkov
Poczatkujacy uzytkownik
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 8
Reputacja :  [+ 1/ -0 ]

"Dzień dobry, cześć i czołem"

Dzień dobry szanowny forumowiczom,
dowiedziałem się byłem 29 stycznia 2016 r., oddając krew w Regionalnym Centrum Krwiodawstwa, iż zaposiadłem HBV; posiadam szczątkowe wyniki - stwierdzone HBsAg (obok zapis CO ratio 2937,60), wynik testu neutralizacji dodatni, wynik DNA-HBV wykryto. W standardowym badaniu krwi z września 2015 r. mam ALT na poziomie 37 (przy przedziale normy laboratoryjnej od 0-41), brak bilurbiny w próbce.

Prosiłbym o wsparcie przy określeniu jak odczytywać poziom HBsAg podany w wyniku badania (CO ratio 2937,60) i o czym może świadczyć taki rezultat.

Jestem przed dokładniejszymi badaniami laboratoryjnymi i USG więc zaczynam popadać w lekką paranoję.

Pozdrawiam,

Offline

 

#2 2016-01-30

chaos87
Weteran
Zarejestrowany: 2010-06-11
Posty: 779
Reputacja :  [+ 17/ -1 ]

Re: "Dzień dobry, cześć i czołem"

Witaj ,wynik Co ratio 2937,60 jest testem jakościowym potwierdzenia nie kierowałbym się za bardzo tą wartością teraz należałoby okrteślić HBV-DNA ilościowo określić czy antygen Hbe jest dodatni oraz wykonać biopsje wątroby aby określić stan wątroby.Powinieneś dostać skierowanie od lekarza POZ do poradni chorób zakaźnych oni już powinni Ci wykonać to co mówie bezpłatnie. W zależności od wyników możesz czekać na rozpoczęćia leczenia bądź zostaniesz wdrożony do terapii w Polskim systemie zaczyna się przeważnie od terapii interferonem.Ile masz lat?Z jakiego regionu pochodzisz?

Offline

 

#3 2016-01-30

harkov
Poczatkujacy uzytkownik
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 8
Reputacja :  [+ 1/ -0 ]

Re: "Dzień dobry, cześć i czołem"

chaos87,  dziękuję za informacje. Odpowiadając na twoje pytania - 33 lata,  Woj. Pomorskie.

Offline

 

#4 2016-01-30

Bogusia
Weteran
Zarejestrowany: 2012-01-10
Posty: 2590
Reputacja :  [+ 69/ -2 ]

Re: "Dzień dobry, cześć i czołem"

Witaj Harkov. Tak jak kolega powyżej napisał: wynik testu świadczy o tym,że masz antygen HBsAg,czyli zwyczajnie wirusa B. Jego wysokość wyklucza pomyłkę ale o niczym dodatkowo nie świadczy, Czekaj na dalsze testy i wyniki. W międzyczasie upewnij się,żeby rodzina, najbliżsi, byli zaszczepieni.


Najpiękniejszych rzeczy na świecie, nie można ani zobaczyć ani dotknąć.Trzeba je poczuć sercem -Helen Keller

Offline

 

#5 2016-01-31

harkov
Poczatkujacy uzytkownik
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 8
Reputacja :  [+ 1/ -0 ]

Re: "Dzień dobry, cześć i czołem"

Szczęśliwie żona ma szczepila się jeszcze w liceum, a przychówek urodził się w 2010 więc szczepiony był obowiązkowo więc ją padlem ofiarą swej niewiedzy w temacie. Zgaduję jednak, że przy zdrowym trybie życia i w razie konieczności leczeniu zdążę spłacić kredyt hipoteczny i doczekać wnuków img/smilies/wink Piwa jednak szkoda ech...

Offline

 

#6 2016-01-31

MagdalenaGdynia
Moderator
Skąd: Pomorska wieś
Zarejestrowany: 2013-02-18
Posty: 1228
Reputacja :  [+ 33/ -12 ]

Re: "Dzień dobry, cześć i czołem"

harkov daj znać gdzie będziesz się leczył i jak wygląda na bieżąco opieka, obstawiam Gdańsk ? niestety, byłam kilka dni temu i usłyszałam termin do lekarza grudzień 2017 ( to nie pierwsza wizyta ) także nie wiem ile Ty będziesz czekał ... jak tylko będziesz potrzebował pomocy pisz bo w pomorskim trzeba się nieźle namęczyć żeby mieć wizyty w miarę regularnie..

Offline

 

#7 2016-01-31

harkov
Poczatkujacy uzytkownik
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 8
Reputacja :  [+ 1/ -0 ]

Re: "Dzień dobry, cześć i czołem"

Na szczęście korzstam z pakietu medycznego więc część badań poza systemem powszechnym (profil wątrobowy, usg); szukam dobrego hepatologa; jedyne czego się obawiam to tego, że wyniki mogą wskazywać na konieczność leczenia, a nie tylko obserwacji co łączy się z koniecznością korzystania z systemu NFZ ;/
Rozumiem, że nieinwazyjne badanie fibroscanem jest rownie wiarygodne jak biopsja?

Offline

 

#8 2016-01-31

free_man
Moderator
Skąd: Silesia
Zarejestrowany: 2007-10-16
Posty: 505
Reputacja :  [+ 38/ -0 ]

Re: "Dzień dobry, cześć i czołem"

Cześć. Jeśli ALT będziesz miał w normie to fibroscan pokaże nie zafałszowany wynik. Z tym że z biopsji oprócz włóknienia wyjdzie dokładnie czy jest jakaś aktywność zapalna. Pozdrawiam.

Offline

 

#9 2016-01-31

sorte
Weteran
Zarejestrowany: 2015-02-03
Posty: 1482
Reputacja :  [+ 42/ -4 ]

Re: "Dzień dobry, cześć i czołem"

harkov: biopsje robi się wtedy gdy leczenie jest niemal pewne, bo to tylko formalność narzucona przez NFZ pare lat temu, to zdanie także niektórych lekarzy nie że moje.
ALT 37 mimo że jest w normach to nie jest normalny wynik, w bogatych krajach typu Japonia czy Kanada normalny ALT dla mężczyzny to do 30, tam nie muszą iść na kompromis między wiedzą medyczną a budżetem przychodni img/smilies/smile Inna sprawa że ciężki posiłek może podnieść wynik na kilka/naście godzin podobnie ciężki wysiłek fizyczny może podnieść ALT znacznie nawet na pare dni.

Ostatnio edytowany przez sorte (2016-01-31 )

Offline

 

#10 2016-01-31

MagdalenaGdynia
Moderator
Skąd: Pomorska wieś
Zarejestrowany: 2013-02-18
Posty: 1228
Reputacja :  [+ 33/ -12 ]

Re: "Dzień dobry, cześć i czołem"

harkov nie przejmuj się tym co pisze nikoleta img/smilies/wink na każdym forum musi być pesymista  tzw na siłę, inaczej byłoby nudno img/smilies/wink

Offline

 

#11 2016-02-01

chaos87
Weteran
Zarejestrowany: 2010-06-11
Posty: 779
Reputacja :  [+ 17/ -1 ]

Re: "Dzień dobry, cześć i czołem"

Nikoleta nie dołuj kogoś mutantami biore 6 lat Baraclude w kwietniu będzie i mimo oporności na zeffix mutantów nie wyrobiłem po co tak pesymistycznie podchodzić . Ponadto powiem Ci że 17 leków jest w fazie badań klinicznych nie wygląda to tak pesymistycznie.
Pozytywne myślenie i psychika też ma wpływ na kondycje organizmu i walke z chorobami

Offline

 

#12 2016-02-01

free_man
Moderator
Skąd: Silesia
Zarejestrowany: 2007-10-16
Posty: 505
Reputacja :  [+ 38/ -0 ]

Re: "Dzień dobry, cześć i czołem"

Nikoleta: "A high ALAT reading can cause a high fibroscan reading, because of the inflammation." Nie siej paniki niepotrzebnej bo jeszcze się to komuś niepotrzebnie udzieli...

Offline

 

#13 2016-02-01

free_man
Moderator
Skąd: Silesia
Zarejestrowany: 2007-10-16
Posty: 505
Reputacja :  [+ 38/ -0 ]

Re: "Dzień dobry, cześć i czołem"

Jeśli Harkov nie oleje tematu to i prawnuków doczeka. A Ty nabawisz się depresji z takim nastawieniem...

Offline

 

#14 2016-02-01

Bogusia
Weteran
Zarejestrowany: 2012-01-10
Posty: 2590
Reputacja :  [+ 69/ -2 ]

Re: "Dzień dobry, cześć i czołem"

Nikoleto, czytając Twoje wpisy, dochodzę do wniosku,że HBV to Twój najmniejszy problem. Kiedy zajmiesz się swoją psychiką? Tak na poważnie.


Najpiękniejszych rzeczy na świecie, nie można ani zobaczyć ani dotknąć.Trzeba je poczuć sercem -Helen Keller

Offline

 

#15 2016-02-01

MagdalenaGdynia
Moderator
Skąd: Pomorska wieś
Zarejestrowany: 2013-02-18
Posty: 1228
Reputacja :  [+ 33/ -12 ]

Re: "Dzień dobry, cześć i czołem"

rece opadają...

Offline

 

#16 2016-02-01

harkov
Poczatkujacy uzytkownik
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 8
Reputacja :  [+ 1/ -0 ]

Re: "Dzień dobry, cześć i czołem"

Hehe w temacie tych prawnuków, w najgorszym wypadku zażądam od wnuków przyśpieszenia akcji prokreacyjnej img/smilies/wink

Offline

 

#17 2016-02-02

Monik
Weteran
Zarejestrowany: 2010-08-23
Posty: 1456
Reputacja :  [+ 18/ -5 ]

Re: "Dzień dobry, cześć i czołem"

harkov i bardzo dobre podejscie w tym temacie:) z optymizmem przez zycie i tak najlepiej:)

Offline

 

#18 2016-02-02

Emilia29
Weteran
Zarejestrowany: 2014-11-09
Posty: 113
Reputacja :  [+ 0/ -0 ]

Re: "Dzień dobry, cześć i czołem"

Nikoleta prosze daj juz spokoj...to sie juz przestalo robic zabawne. bazuj na faktach, a nie na swoim czarnowidztwie...


Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą.

Offline

 

#19 2016-02-02

sorte
Weteran
Zarejestrowany: 2015-02-03
Posty: 1482
Reputacja :  [+ 42/ -4 ]

Re: "Dzień dobry, cześć i czołem"

nikoleta: Widzisz te minusy przy twoim nicku ? Tyle już osób mniej wiecej tu wkurwiłaś. Ja już na żadne Twoje pytania nie mam zamiaru odpowiadać, bo każda odpowiedź jest zła jak widać.

Offline

 

#20 2016-02-02

MagdalenaGdynia
Moderator
Skąd: Pomorska wieś
Zarejestrowany: 2013-02-18
Posty: 1228
Reputacja :  [+ 33/ -12 ]

Re: "Dzień dobry, cześć i czołem"

aha czyli moje cofnięcie włóknienia z f2 na f0/f1 to wymysł ? bo nie wiem gdzie tu droga w jedną stronę

Offline

 

#21 2016-02-03

sorte
Weteran
Zarejestrowany: 2015-02-03
Posty: 1482
Reputacja :  [+ 42/ -4 ]

Re: "Dzień dobry, cześć i czołem"

MagdalenaGdynia: tu jest o tym badanie, tyle że w kontekście
analogów:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1 … 12395/full

oraz artykuł:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1 … 12710/full

"Until recently it was generally believed that fibrosis and even cirrhosis was irreversible and the best hope for treatment was to halt the progression of these conditions. There is now increasing evidence in animal models as well as in humans that fibrosis and even cirrhosis can regress or even completely revert to the normal architecture if there is no more liver injury.

There are now well-documented pivotal trials in HBV assessing the percentage of regression of fibrosis and cirrhosis with histological follow-up including pre-and post-treatment biopsy (see [8, 9], for review). All studies show that viral suppression has a significant effect on the regression of fibrosis independently of the antiviral regimen. Indeed, In patients achieving long-term suppression of HBV replication with nucleos(t)ide analogues, the regression of cirrhosis has been shown in more than 60% of patients who underwent a protocol liver biopsy after 3–6 years of treatment [10-14]."

Ostatnio edytowany przez sorte (2016-02-03 )

Offline

 

#22 2016-02-03

free_man
Moderator
Skąd: Silesia
Zarejestrowany: 2007-10-16
Posty: 505
Reputacja :  [+ 38/ -0 ]

Re: "Dzień dobry, cześć i czołem"

No to za przeproszeniem uwal się do trumny i pal gromnicę !

Offline

 

#23 2016-02-03

harkov
Poczatkujacy uzytkownik
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 8
Reputacja :  [+ 1/ -0 ]

Re: "Dzień dobry, cześć i czołem"

Czuję się trochę jak sprawozdawca sportowy, ale chociaż wynik z kategorii rokujących, co prawda "tylko" profil wątrobowy i przed usg oraz hepatologiem, ale: ALT- 27; AST - 26; GGTP - 15 i CRP 0,149 więc jest w normie.

A w temacie długowieczności - stoimy na progu modyfikowania DNA ludzkiego, budowy nanomaszyn wielkości pojedynczych atomów zdolnych przenosić lek bezpośrednio do pojedynczych komórek itd... Może to wszystko nie za 10 lat, nie za 20, ale we właściwą stronę zmierzamy. Wiedza i nauka są naszymi sojusznikami, a nie żałość i zwątpienie.

Offline

 

#24 2016-02-03

chaos87
Weteran
Zarejestrowany: 2010-06-11
Posty: 779
Reputacja :  [+ 17/ -1 ]

Re: "Dzień dobry, cześć i czołem"

Nikolerta Ty masz jakąś obsesje potrzebny Ci dobry specjalista.. sorry to jest chorobliwe wręcz..

Offline

 

#25 2016-02-03

chaos87
Weteran
Zarejestrowany: 2010-06-11
Posty: 779
Reputacja :  [+ 17/ -1 ]

Re: "Dzień dobry, cześć i czołem"

Do marskośći dochodzi u 10-15% zwłaszcza u tych co nie wiedzieli że są zakażeni i nie mieli objawów. Ty Nikoleta wiesz że masz jak będziesz kontrolować i wkroczysz z lekami nic CI nie bedzie zwłaszcza jakie Ty masz wyniki super.Wpadłaś w paranoje jakąś..

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo